Playa del Carmen in MexicoPlaya del Carmen


1. Playa del Carmen informatie

De badplaats Playa del Carmen ligt aan de "Rivièra Maya". Het inwonersaantal is in de laatste 20 jaar enorm toegenomen van 5.000 naar meer dan 160.000 inwoners. De verwachting is dat Playa del Carmen in de komende jaren dezelfde faciliteiten gaat krijgen als Cancun.
Playa del Carmen heeft onlangs een extreem snelle ontwikkeling doorgemaakt van een vissersdorpje naar een luxe badplaats met koopappartementen, restaurants, winkels en vele uitgaansgelegenheden. Er zijn verder ook nog plannen om zes luxe boutique hotels, Amerikaanse ketenrestaurants (o.a. Hard Rock Cafe), een winkelcentrum met designerboetieks, bioscoop, luxe appartementen en een internationale evenementencentrum te openen.
Ten zuiden van Playa del Carmen ligt het populaire toeristische attractie en eco-archeologisch themapark Xcaret Eco.


2. Playacar

Playacar ligt op enkele minuten rijden van het centrum van Playa del Carmen. Playacar is onderdeel van Playa del Carmen. het is een chique, veilige wijk met grote all-inclusive hotels, privé appartementen die te huur zijn en een 18-holes golfbaan (ontworpen door Robert Van Hagge). Vanaf de glinsterende witte zandstrand aan de Caribische Zee heb je er een uitzicht op het eiland Cozumel. In het park van Playacar zijn Maya-ruïnes te bezichtigen.


3. Maya tempels en sites

In Playa del Carmen liggen verschillende ruines van de oude Mayastad Xaman-Ha.
In de regio van Cancun zijn eveneens meerdere kleine Maya overblijfselen van de pre-Columbiaanse Maya-beschaving. De ruïnes van El Rey (Las Ruinas del Rey) liggen in de hotelwijk van Cancun. De oude Maya stad El Meco is te vinden net buiten de stad Cancun, aan de weg noordwaarts naar Punta Sam.
Verder zijn er in de regio van Riviera Maya en Grand Costa Maya de Maya sites zoals Cobá en Muyil (Riviera) de kleine Polé (of Xcaret) en Kohunlich, Kinichná, Dzibanché, Oxtankah, Tulum en Chacchoben.
Chichén Itzá ligt verder naar het westen van Playa del Carmen op een afstand van ruim 150 kilometer.

Maya steden en tempels


Tulum Beach Mexico
Tulum Beach


4. Het weer in Playa del Carmen

Playa del Carmen heeft een tropisch klimaat, met weinig temperatuurverschillen tussen de seizoenen, maar wel uitgesproken tropische natte en droge perioden. Het hele jaar door is het in Playa del Carmen warm door de passaatwinden die over land komen, met een jaarlijkse gemiddelde temperatuur van 27 graden Celcius.
De jaarlijkse neerslag van ongeveer 1.350 mm valt in een periode van 115 dagen per jaar. Meer gematigde omstandigheden treden van november tot februari op met veel neerslag en af en toe een verfrissende noordelijke bries. In maart en april wordt het weer droger en warmer. In de maanden mei tot en met september is het in Playa del Carmen het heetst als gevolg van de nabijheid van het Caribisch gebied. De luchtvochtigheid aan de Golf van Mexico is het hele jaar door vrij hoog, vooral tijdens het orkaanseizoen.

Playa del Carmen Weer en klimaat


5. Het strand van Playa del Carmen

De temperatuur van het zeewater is altijd erg warm doordat voortdurend warm water uit het zuiden wordt aangevoerd. In de winter is het zeewater tenminste 26 graden celcius en stijgt deze tot 29 graden Celcius in de zomer.
De Mexicaanse stranden zijn in het algemeen zeer geschikt voor kinderen. Het water is er helder en het strand loopt vrij geleidelijk af in zee.
Echter kan er sprake van een sterke onderstroming zijn, waardoor je met kinderen hier heel erg op moet passen. De strandwacht heeft dan een rode vlag geplaatst. Zorg er dus voor dat je als ouder altijd met je kinderen mee het water in gaat.


6. Vliegen naar Playa del Carmen

Op 80 kilometer afstand van Playa del Carmen ligt het Cancun Airport, Aeropuerto Internacional Cancún. De internationale luchthaven van Cancun is de bestemming van vele vakantievluchten en chartervluchten vol met vakantiegangers. In de directe omgeving zijn de toeristische badplaatsen Cancun, Isla Holbox en Tulum.
Meerdere luchtvaartmaatschappijen voeren een directe vlucht vanuit Nederland naar de luchthaven van Cancun uit. Gemiddeld is de vliegtijd dan 10 tot 11 uur. Vanaf de luchthaven is het drie kwartier tot een 1 uur rijden naar Playa del Carmen.


7. Bezienswaardigheden, excursies en activiteiten in en rondom Playa del Carmen

 1. Bezoek de toeristische badplaats Cancun, ongeveer zeventig kilometer ten noorden van Playa del Carmen. Cancun heeft een aantal grote winkelcentra, waaronder Kukulcán Plaza, La Isla Shopping Village en Plaza Las Americas. In en bij Cancun ligt ook een aantal Maya-overblijfselen waaronder, El Meco, Yamil Lu'um, Pok ta Pok en El Rey. Verder heeft Cancun een twintig kilometer lange, witte zandstrand en het uitgaansleven van Cancun dat meer dan de moeite waard is om te bezoeken.
 2. Excursie naar de oude Maya site Chichén Itzá, met de Tempel van Kukulkán (El Castillo).
 3. Excursie naar één van de archeologische vindplaatsen van Maya steden, complexen en tempels, waaronder Coba, Ek Balam en Tulum.
 4. Xel-Ha park is opgericht bij een een zee-inham. Je kunt er snorkelen, duiken, zwemmen met dolfijnen.
 5. Excursie naar Isla Mujeres, een eiland met een pitoresk vissersdorp en huizen in typisch Caribische bouwstijl. Het eiland is niet erg toeristisch. Het is er gezellig en leuk om er te wandelen te snorkelen en even op een terrasje te relaxen.
 6. Bezoek aan het natuurpark Garrafon in Isla Mujeres.
 7. Het aquapark Wet'n Wild Cancun met diverse spectaculaire waterattracties in een tropische tuin.
 8. Pretpark Xplor.
 9. Het ecologische themapark Xcaret heeft een vlinderpaviljoen, aquarium, zwembaden, cenotes, ondergrondse rivieren en spectaculaire shows over de Mexicaanse geschiedenis. Je kunt er ook zwemmen met dolfijnen.
 10. De dierentuin Croco Cun Zoo, bij Puerto Moreles. Met onder andere krokodillen, apen en slangen.
 11. Natuurpark Aktun-Chen met een Cenote, grotten, dieren en attracties.
 12. Paardrijden.
 13. Duiken en duikscholen in Playa del Carmen.
 14. Boottocht naar het rustige Isla Holbox, met prachtige zandstranden om er te relaxen en te snorkelen.

8. Interactieve stadskaart van Playa del Carmen