Monte AlbanMonte Alban in Oaxaca
Monte Alban


1. Monte Alban informatie

Monte Laban ligt strategisch geplaatst op de top van een heuvel in het centrum van de Vallei van Oaxaca, in de deelstaat Oaxaca van Mexico. Het was de oude hoofdstad van de Zapoteken en een van de eerste steden in Meso-Amerika. De stad werd ongeveer 500 voor Christus gesticht en had haar belangrijkste bloeiperiode van 300 tot ongeveer 900 na Christus. Monte Alban oefende politieke, economische en ideologische controle uit over de gemeenschappen in de Vallei van Oaxaca en de omliggende bergen.

Vanaf 900 verloor Monte Albán zijn politieke superioriteit en raakten de bouwwerken in verval, als gevolg van de wijdverspreide droogte in het gebied. In een latere periode die duurde tot de Spaanse verovering in de 16e eeuw, bewoonden de Mixteken de locatie. Zij hergebruikten enkele van de oude Zapoteekse gebouwen en werden op deze wijze de twee culturen van Zapoteken en de Mixteken met elkaar versmolten.

2. Het Complex

De belangrijkste bouwwerken van de site zijn:
  1. Het Grote Plein (Gran Plaza)
  2. Balspeelplaats (Juego de Pelota)
  3. Systeem II
  4. Galerij van de Dansers (Galeria de los Danzantes)
  5. Gebouw J (El Observatorio)
  6. de Centrale Gebouwen G H en I
  7. Het Paleis (|El Palacio)
  8. Zuidelijk Platform (Platforma Sur)
  9. Systeem 7 Herten
  10. De Graftombe 7 (Hacia la Tumba 7)
Gran Plaza is 300 meter lang en 200 meter breed.

Juego de Pelota bevindt zich aan de linkerkant van de ingang van het Grote Plein. Het speelveld wordt aan de zijkanten begrensd door twee rechthoekige stenen bouwwerken met een schuine helling, wat lijkt op een tribune. Op de oostelijke constructie staat bovenaan een beeld van een sprinkhaan. Het westelijke bouwwerk heeft een trap met bovenaan twee stèles. Het balspel was populair in Meso-Amerika. Het doel van het spel was om een rubberen bal door een ring te steken die hoog op elke muur was geplaatst . Hiervoor mocht elk deel van het lichaam, behalve de handen, worden gebruikt.

Bij de Galeria de los Danzantes staan grafstenen met daarop de voorstellingen van menselijke figuren in zeer vreemde posities en met de kenmerken van de Olmeekse beeldhouwkunst.

Gebouw J "El Observatorio" wordt beschouwd als het eerste astronomisch observatorium in Meso-Amerika.

Zapoteekse stad Monte Alban,Oaxaca
Monte Alban


3. Monte Alban Museum

In het Cultureel Museum van Oaxaca vind je een uitgebreide tentoonstelling gewijd aan de site Monte Alban, met verzameling van alledaagse objecten en rituelen, 32 stèles en menselijke resten. Tevens wordt er informatie getoond over de handel van de Zapotheken met andere regio's waaronder Teotihuacan, architectuur van woningen en openbare gebouwen en over de Zapoteekse cultuur. Ook is er een tentoonstelling over de geschiedenis van de ontdekking van de archeologische site Monte Alban door de ontdekkingsreizigers als Guillermo Dupaix, JB Carriedo, Johann von Muller, Désiré Charnay en AF Bandelier.

Het Museo de Monte Alban ligt aan de ingang van de archeologische vindplaats. Er worden prachtige stukken keramiek en Zapoteekse sculpturen, en een deel van de gegraveerde steles-collectie tentoongesteld. De bezoeker krijgt een inzicht in de ontwikkeling van de Zapoteekse schrijfwijze tijdens de meer dan dertien eeuwen durende bezetting van de stad (500 voor Christus tot 900 na Christus). De exposities verwijzen ook naar de ontdekking en verkenning van Monte Alban en tonen 3 gemummificeerde lichamen met hun originele offers, die een indruk geven van het belang van de religieuze en begraafpraktijken van de Zapoteken.
Het museum is onderverdeeld in een aantal tentoonstellingszalen, namelijk: Inleiding, Architectuur, Keramiek, Beeldhouwwerk, Economie en Handel, Bottencollectie en de Ineenstorting van het Zapoteekse Rijk. Bij het museum is ook een winkel met souveniers en boeken, en een café met terras.

In het Nationaal Museum voor Antropologie in Mexico-City vind je een reproductie van de Monte Albán Tombe 104, in de Oaxaca zaal.


Plattegrond Monte Alban,Oaxaca
Kaart van Monte Alban
4. Meer informatie over Monte Alban en Zapoteken