Het klimaat in Mexico1. Klimaat in Mexico

De Kreeftskeerkring verdeelt Mexico in gematigde en tropische gebieden. De Kreeftskeerkring markeert de hoogste breedte op het noordelijk halfrond van de aarde waar de zon loodrecht boven het aardoppervlak kan staan. Dit gebeurt rond 21 juni, tijdens de juni-zonnewende, en markeert het begin van de (astronomische) zomer op het noordelijk halfrond. De Kreeftskeerkring wordt ook wel noorderkeerkring genoemd en ligt op ongeveer 24 graden noorderbreedte. Dit ligt ten noorden van Mexico Stad.

Het gebied ten noorden van de Kreeftskeerkring heeft koelere temperaturen tijdens de wintermaanden. Ten zuiden hiervan zijn de temperaturen het gehele jaar vrij constant en zijn er alleen temperatuursverschillen door de hoogteligging van het gebied.

De laaggelegen gebieden ten noorden van de Kreeftskeerkring zijn in de zomer warm en vochtig en hebben over het algemeen een lagere jaarlijkse gemiddelde temperatuur (20 tot 24 graden Celcius) als gevolg van meer gematigde omstandigheden tijdens de winter.

Ten zuiden van de Kreeftskeerkring is de jaarlijks gemiddelde temperatuur 24 tot 28 graden Celcius. Dit geldt met name voor de Mexicaanse kustgebieden en het schiereiland Yucatán, die lager dan 2.000 meter liggen. De gemiddelde temperatuur blijft hier gedurende het hele jaar hoog, met slechts 5 graden Celcius verschil tussen de winter- en zomermaanden.

De Mexicaanse kusten aan zowel de oost- als de westkant worden in de zomer en herfst geregeld geteisterd door (zware) orkanen. Een uitzondering hierop zijn de kust van Noord Baja en de zuidelijke kust van de Golf van Campeche. De kans op een orkaan is gemiddeld een keer in de 3 jaar. Als dit gebeurt kan dat voldoende vooraf worden voorspeld en de nodige veiligheidsmaatregelen worden getroffen.

Veel grote steden in Mexico liggen in de Vallei van Mexico of in de aangrenzende valleien op een hoogte van meer dan 2.000 meter. Dit zorgt het hele jaar door voor een gematigd klimaat met een jaarlijks gemiddelde temperatuur van 16 tot 18 graden Celcius en voor koele temperaturen in de avond.


2. Het weer in Cancun en Playa del Carmen

Aan de kust van het schiereiland Yucatan en de de Revièra Maya, waar onder andere de Mexicaanse badplaatsen en vakantieresorts Cancun, Isla Holbox, Isla de Cozumel, Tulum en Playa del Carmen aan liggen, heerst een tropisch regenwoudklimaat met een temperatuurverschil van maar 4 graden Celius tussen de zomer- en wintermaanden.
De gemiddelde temperatuur ligt het gehele jaar boven de 30 graden Celcius overdag en boven de 21 graden Celcius in de avond. Alleen in de maanden november tot en maart ligt de gemiddelde temperatuur enkele graden lager.
In de zomermaanden is de relatieve luchtvochtigheid hoog waardoor het weer wat klammer en warmer aanvloet. Maar het wordt er zelden warmer dan 35 graden Celcius.

In de periode mei tot en met oktober zijn er geregeld stevige lokale buien die meestal snel komen en verdwijnen. In deze periode is er ook kans op tropische stormen die soms kunnen uitgroeien tot orkanen. Deze tropische stormen en orkanen komen aan beide kusten van Mexico voor. Dus zowel aan de Golf van Mexico en Caribische Zee als aan de kust van de Stille Oceaan.
De natste maanden zijn september en oktober. In deze maanden is de kans groot op een grijze en regenachtige dag. Voor een zonzekere vakantie dien je dan ook deze twee maanden te mijden.3. Mexico 7-daagse weersverwachting

4. Radarbeelden van Mexico


Actuele satelietfoto van Mexico
Wolkenradar Mexico: Bewolking en neerslag5. Weerkaart van Mexico


Weersvoorspelling van Mexico
Actuele temperatuur in Mexico

6. Weersverwachting in Mexicaanse steden

De onderstaande links laten het actuele weer zien van diverse plaatsen in Mexico (met een 5 daagse weersverwachting).

  1. Het weer in Acapulco
  2. Het weer in Campeche
  3. Het weer in Cancun
  4. Het weer in Cozumel
  5. Het weer in La Paz
  6. Het weer in Merida
  7. Het weer in Mexico City
  8. Het weer in Oaxaca
  9. Het weer in San Cristobal De Las Casas
  10. Het weer in Zacatecas