Maya sitesA. Geschiedenis

In het Zuidoost Mexico, Guatemala en Belize maakten de stad-staten van de Maya's hun bloetijd door in de periode van 250 tot 900 na Christus. Ze zijn bekend om de grote piramides, rijk versierde tempels en prachtige beeldhouwwerken. Rituele balspelplaatsen en gruwelijke offerplaatsen hebben historici en archeologen verbaasd. Een bezoek aan deze Mayasites is nog steeds een ontdekking in deze verbazingwekkende verleden en een ervaring die je niet wil missen.

Naast de diverse gebouwen, piramides en tempels zijn er bij de Maya sites ook Cenotes. Cenotes zijn zinkgaten van tientallen meters diep, gevuld met zoetwater. Deze werden door de Maya's als heilig beschouwd en dienden als drinkwaterbron voor de bewoners van de stad.

Op het schiereiland Yucatan, in de staten Yucatan en Quintana, liggen vele belangrijke en gerestaureerde Maya sites van Mexico. De meeste van deze Maya steden en tempelcomplexen zijn vanuit de Revièra Maya en de badplaatsen Cancun en Playa del Carmen te bezichtigen. Verschillende excursies worden aangeboden voor een bezoek aan één of meerdere Maya sites op een dag.


B. Maya Sites in de staat Yucatan


1. Chichén Itzá

Chichen Itza was één van de grootste Maya steden en is een van de meest bezochte archeologische plaatsen in Mexico. Het ligt in het oostelijke gedeelte van de staat Yucatan. De naam "Chichen Itza" betekent "Aan de monding van de put van de Itza". Met Itza wordt waarschijnlijk bedoeld de "tovenaar of betovering van het water". Er zijn twee grote cenotes die het gehele jaar de Mayastad van water kon voorzien. De Cenote Sagrado (:Heilige Cenote) bleef lange tijd een bedevaartoord voor de Maya's.
Tussen 900 en 1050 na Christus was Chichen Itza uitgegroeid tot de machtige, regionale hoofdstad die het noorden en het centrum van Yucatán beheerstte. Chichen Itza verloor haar positie als regionaal centrum rond 1250, vóór de opkomst van Mayapan.
De site bevat veel mooie stenen gebouwen waarvan de meeste gerestaureerd zijn, waaronder de Tempel van de Krijgers (Templo de los Guerreros, met een standbeeld van Chacmool), De balspeelveld, De Venus Platform, Groep van Duizend Zuilen, de Osario piramide, de tempel van Xtoloc, Casa Colorada (het Rode Huis of Chichanchob), las Monjas en de observatorium tempel "El Caracol".


Maya tempel Chichen Itza in Mexico
Maya tempel van Chichen Itza

2. Dzibilchaltún

De mayasite Dzibilchaltún (:Schrijven op platte stenen) ligt 7 kilometer van Mérida. Het is erg groot, ongeveer 30 vierkante kilometer. Op deze site zijn geen piramides, maar is er wel een tempel, de "Tempel van de zeven Poppen".
Bij deze mayacomplex ligt de Cenote Xlakah. Hierin zijn vele archelogische stukken gevonden, die in een nabijgelegen museum worden tentoongesteld. Tegenwoordig kan in de cenote het hele jaar door worden gezwommen. Dzibilchaltun bevat ook de ruïne van een 16e-eeuwse Spaanse kerk dat op de site is gebouwd na de verovering.


3. Ek Balam

Deze Mayasite ligt 15 kilometer ten noorden van de stad Valladolid. Vanaf Cancun is het 240 kilometer rijden.
Ek Balam betekent "Zwarte Jaguar", maar volgens inscripties was de oorspronkelijke naam van de site waarschijnlijk Talol. In 700 tot 1000 na Christus waren de hoogtijdagen van deze Mayastad, daarna kwam de recessie. Deze site bestaat uit diverse gerestaureerde gebouwen, waaronder de akropolis, balspeelveld, ovale paleis, los Gemelos, en monumenten, stelen. Ek Balam wordt steeds meer populair bij toeristen, maar is nog steeds veel minder bezocht dan de veel grotere Chichen Itza. Een bezichtiging van Ek Balam kan gemakkelijk gecombineerd worden met een bezoek aan andere sites.
Neem ook een kijkje bij de cenote in de buurt. Er loopt een pad vanaf de hoofdingang ernaar toe. Ek Balam's cenote heeft een trap die leidt naar het water en een promenade langs de rand van het water. Het is geweldig om er op een warme dag te zwemmen.


4. Mayapan

Mayapán ligt ongeveer 40 kilometer ten zuidoosten van Mérida. Mayapan betekent "standaard van de Maya" en was in de periode van 1200 tot 1441 de politieke en culturele hoofdstad van de Maya's op het schiereiland Yucatán. Na een opstand in 1441 werd Mayapan vernietigd, zodoende dat er ook naar verhouding weinig van de Maya-gebouwen is overgebleven.
Een van de belangrijkste gebouwen op deze site is de tempel van Kukulcan, een grote piramide dat ook bekend is als El Castillo. Het heeft negen terrassen en is vergelijkbaar met de tempel van Kukulcan in Chichen Itza. Opvallend is dat Mayapán geen balspeelveld heeft.
Aan de westkant de tempel is de Cenote Tsjen Mul, met diverse grotten.
Meer informatie:
 Wiki Mayapan
 Panoramafoto van Mayapan


5. Uxmal

Uxmal wordt beschouwd als één van de belangrijkste archeologische sites van de Maya cultuur. Het ligt 62 kilometer ten zuiden van Merida.
Al is veel van de site gerenoveerd, toch is er weinig van de historie van Uxmal bekend. Het schijnt dat Uxmal samen met Chichen Itza tot 1250 na Christus het noordelijke Maya-gebied domineerde, waarna de macht in Yucatán richting Mayapan verschoof.
Door gebruik van goede materialen en stenen is Uxmal één van de best bewaarde Mayasteden. Als je hier rondloopt krijg je zodoende een goede indruk hoe dit ceremoniële centrum er in de oudheid moet hebben uitgezien.
Enkele van de meest opmerkelijke gebouwen van Uxmal zijn het Gouveneur's Paleis, de Adivino (de Piramide van de Tovenaar of de Piramide van de Dwerg), het Quadrangle Klooster, "Huis van de Duiven" en de Grote Piramide.


Mayatempel Uxmal, Merida Mexico
Maya tempel van Uxmal


B. Maya Sites in de staat Quintana


1. Chacchoben

Deze site ligt bij het dorp Pedros Antonio Santos. Chacchoben betekent "Rode maïs". De gebouwen dateren uit ongeveer 700 na Christus. Je vindt er drie gerestaureerde piramides, evenals vele muren en trappen. Daarnaast zijn er nog verschillende heuvels waarvan bekend is dat daaronder nog gebouwen bevinden. Aan de voet van de grootste piramide staat een stèle, grote stenen plaat met een Maya inscripties.
Het mayacomplex heeft een aangename parkachtige sfeer. Het is er rustig en vol met prachtige palmbomen. De omringende jungle wordt gekenmerkt door een overvloedig aan fauna, zoals herten, gordeldieren, grijze vossen, spinapen en brulapen.
Vanuit de haven van Costa Maya worden toeristische excursies naar Chacchoben georganiseerd.


2. Cobá

De Mayastad Cobá ligt ten zuidoosten van Valladolid, aan de oevers van de twee meren Lago Cobá en Lago Macanxo.
De stad is ergens tussen 50 voor Christus en 100 na Christus gesticht. Na 100 na Christus toonde het gebied rond Coba een sterke bevolkingsgroei en daarmee nam de sociale en politieke status van Coba onder de Maya-stadstaten toe. In de periode 500 tot 900 na Christus woonden hier ongeveer 50.000 inwoners. Na 900 veranderde de politieke macht van Coba met de opkomst van de stadstaat Chichen Itza en behield het voornamelijk haar religieuze status tot in de 14e eeuw.
Coba moet nauwe contacten hebben onderhouden met de grote stadstaten in Guatemala en in het zuiden van Campeche, zoals Tikal, Dzibanche en Calakmul. Vermoedt wordt dat de contacten zelfs tot de centrale Mexicaanse culturen en de machtige stad Teotihuacan reikten.

De site bevat vele gegraveerde en gebeeldhouwde stèles die het ceremoniële leven en belangrijke gebeurtenissen uit deze periode van van de Meso-Amerikaanse beschaving laten zien.
Op het terrein staat een groep grote tempelpiramiden, bekend als de Nohoch Mul. De grootste tempel Ixmoja is ongeveer 42 meter hoog.
Coba bleef een belangrijke plaats tot de komst van de Spanjaarden in de 15e eeuw.

Mayatempel Coba, Valladolid Mexico
Tempel Ixmoja van Coba

3. Dzibanché

Dzibanché betekent "Schrijven op Hout". Deze Maya-site is de voormalige hoofdstad van de Kan-dynastie. De ruïnes van de stad liggen op een verhoogde plek, omringd door tropisch oerwoud en een uitgestrekt moerasgebied.


4. Kinichná (: Huis van de Zon)

Kinichná ligt 3 kilometer van Dzibanché. De site wordt vaak in één exursie met de Mayasite Dzibanché ondernomen. Voordeel is dat beide sites nauwelijks door toeristen worden bezocht.


5. Kohunlich (of Cohune Ridge)

De naam van deze site is afkomstig uit het Engels "Cohune Ridge". De echte naam van deze Mayastad is niet bekend. Kohunlich is nog maar voor een klein gedeelte opgegraven. Het ligt in het zuidoosten van het schiereiland Yucatán, niet ver van de grens met Belize.


6. Muyil (of Chunyaxche)

15 kilometer ten zuiden van Tulum.


Tulum Mexico

Tulum

7. Tulum

De oude Mayastad Tulúm ligt aan de kust van de Riviera Maya op het schiereiland Yucatán, op een 12 meter hoge klif aan de Caribische Zee. Van de elfde tot de vijftiende eeuw was de stad het ceremoniële en handelscentrum van de regio. Van hieruit werd onder andere handel gedreven met de binnenlanden van het huidige Guatemala. De stad is geheel ommuurd en er staan verschillende tempels en bouwwerken, waarvan er één diende als vuurtoren.
Daarnaast zijn er verschillende cenotes waar je in mag zwemmen. Bij Tulum ligt ook een prachtige witte zandstrand.


8. Oxtankah

Oxtankah ligt 16 kilometer ten noorden van Chetumal.


9. Cancun

De onderstaande Maya sites liggen in en vlakbij Cancun:
  1. El Meco.
  2. Yamil Lu'um, Yamil Luum is ook bekend als Templo de Alácran of de Schorpioentempel.
  3. Pok ta Pok.
  4. Polé (of Xcaret).
  5. El Rey, een kleine ruïne, toevluchtsoord voor honderden leguanen.C. Meer informatieYucatan, piramide, pyramid, maya route, tempel.