Maya cultuur in Mexico, Guatemala en BelizeMaya tempel Tula Mexico

1. De Maya's

De Maya-cultuur ontstond in de periode van ongeveer 2.000 vóór Christus tot 250 na Christus. In Zuidoost Mexico, Guatemala en Belize maakten de stad-staten van de Maya's hun bloetijd door in de periode van 250 tot 900 na Christus. Vanaf de 8e en 9e eeuw trad het verval van de Mayacultuur in. Vele steden werden verlaten als gevolg van oorlog, roofbouw en droogte. In het noorden van het schiereiland Yucatan, in onder andere de steden Chichen Itza, Uxmal, Edzna, Coba en Mayapan, en in de hooglanden van Guatemala bleven de Maya's nog bestaan. Met de komst van de Spaanse veroveraars in 1519 kwamen de Maya-steden in de periode van 1520 tot 1697 langzaam maar zeker in Spaanse handen, en werd ook een aanzienlijk deel van hun cultuur en beschaving vernietigd.

Al vanaf 2.000 voor Christus begonnen de Maya's bouwwerken neer te zetten voor ceremoniële doeleinden. De vroegste monumenten bestonden uit eenvoudige grafheuvels. Deze zijn in latere tijden omgevormd tot imposante, uit steen opgetrokken piramides.
Van oorsprong bestond het Maya rijk uit stadstaten die was gebaseerd op intensieve landbouw. De piramides vormden het religeuze centrum van de stad. De paleizen waren bestemd voor hun koningen.


De Maya's zijn bekend om de grote piramides, rijk versierde tempels en prachtige beeldhouwwerken. Rituele balspelplaatsen en gruwelijke offerplaatsen hebben historici en archeologen verbaasd. Hun muurschilderingen, potten, schalen en vazen worden als de mooiste van de antieke Nieuwe Wereld beschouwd. Het talstelsel, Maya-schrift, de Mayakalender en hun bijzonder nauwkeurige astronomische waarnemingen laat zien dat zij hierin beter waren dan de andere beschavingen uit die tijd.


Cenote Mexico

2. Cenotes

Naast de diverse gebouwen, piramides en tempels zijn er bij de Maya sites ook Cenotes te vinden. Cenotes zijn zinkgaten van tientallen meters diep, gevuld met zoetwater. Deze werden door de Maya's als heilig beschouwd omdat het werd gezien als de ingang naar de onderwereld. Tevens diende een cenote als drinkwaterbron voor de bewoners van de stad.

In de cenotes zijn ook vele menselijke botten gevonden. In de Sagrado Cenote van Chichén Itzá zijn resten van meer dan honderd mensen gevonden.
Over de reden hiervan lopen de meningen onder de archeologen uiteen. Enerzijds wordt aangenomen dat in de cenotes mensenoffers werden gebracht aan de regengod Chaac. Maar hierdoor zou juist de drinkwaterbron van de Mayastad worden vervuild. Daarom wordt gedacht dat de lichamen van deze Maya's tijdens een oorlog in de cenotes zijn geworpen om zo het drinkwater van de stad te vervuilen. Een vorm van biologische oorlogsvoering, dus.


3. Nieuwste ontdekkingen

Met nieuwe onderzoekstechnieken zijn in de afgelopen jaren nieuwe mayasteden en gebieden ontdekt. Daarmee zullen in de komende periode ook nieuwe maya-sites en ontdekkingen aan de lijst kunnen worden toegevoegd.
Recent in 2018 is een gigantische Mayastad in Guatemala ontdekt. Vanuit de lucht is de jungle in de regio Peten gescand met de zogenoemde LiDAR-laser technologie (light detection and ranging), die toelaat om door de dichte begroeiing van de jungle te kijken. Dit bracht een gigantische infrastructuur van gebouwen, wegen, muren, irrigatiekanalen en terrassen aan het licht. Op basis van deze vondst wordt nu aangenomen dat de Maya beschaving veel omvangrijker en geavanceerder was. Zo moet het oorspronkelijke bevolkingsaantal van het Maya rijk niet 5 miljoen maar eerder 10 tot 15 miljoen mensen zijn geweest.
Dit onderzoek betrof nog maar 10 procent van een gebied van 20.000 vierkante meter dat nog wordt onderzocht. Het Archelogisch onderzoeksteam van het programma National Geographic Explorer vermoedt dat er nog honderden Mayasteden zullen worden gevonden.


4. Excursies

Een bezoek aan deze Mayasites is nog steeds een ontdekking in deze verbazingwekkende verleden en een ervaring die je niet wil missen. Op het schiereiland Yucatan, in de staten Yucatan en Quintana, liggen vele belangrijke en gerestaureerde Maya sites van Mexico. De meeste van deze Maya steden en tempelcomplexen zijn vanuit de Revièra Maya en de badplaatsen Cancun en Playa del Carmen te bezichtigen. Verschillende excursies worden aangeboden voor een bezoek aan één of meerdere Maya sites op een dag.


Palenque Mexico

5. Maya Sites


Hieronder is een overzicht van de belangrijkste Maya-sites in Mexico, Guatemala en Belize.


a. Maya Sites in de staat Yucatan

 1. Chichén Itzá.
 2. Dzibilchaltún, bij Mérida.
 3. Ek Balam, 15 kilometer ten noorden van de stad Valladolid.
 4. Mayapán, 40 kilometer ten zuidoosten van Mérida.
 5. Uxmal, 62 km ten zuiden van Merida.

b. Maya Sites in de staat Quintana

 1. Chacchoben, bij het dorp Pedros Antonio Santos.
 2. Cobá, ten zuidoosten van Valladolid.
 3. Dzibanché
 4. Kinichná, 3 kilometer van Dzibanché.
 5. Kohunlich (of Cohune Ridge), bij de grens met Belize.
 6. Muyil (of Chunyaxche), 15 kilometer ten zuiden van Tulum.
 7. Tulúm, aan de kust van de Riviera Maya.
 8. Oxtankah, 16 kilometer ten noorden van Chetumal.
 9. Cancun:
  De volgende Maya sites liggen in en rondom Cancun:
  El Meco, Yamil Lu'um (Templo de Alácran), Pok ta Pok, Xcaret en El Rey.

c. Maya Sites in de staat Campeche en Chiapas

De volgende sites liggen in het westelijk deel van het schiereiland Yucatan en in Midden Mexico.
 1. Becan (Campeche).
 2. Edza ruïnes (Campeche).
 3. Calakmul (Campeche).
 4. Palenque (Chiapas).
 5. Yaxchilan (Chiapas).

d. Maya Sites in Guatemala, Belize, Honduras en El Salvador

De meest bekend en belangrijke Maya Sites in deze landen staan hieronder vermeld.
 1. El Mirador, bij Calakmul, net over de grens van Mexico in Guatemala.
 2. Tikal, bij het dorp Flores, Guatemala.
 3. Yaxhain, Guatemala.
 4. Zaculeu (Chinabajul), Guatemala.
 5. Caracol (Oxwitzá, of "Drie bergen water"), Lamanai, Xunantunich (: Stenen Vrouw) en Altun Ha, in Belize.
 6. Copán, in Honduras.
 7. Chalchuapa (en Tazumal) in El Salvador.


Maya sites
6. Meer informatie