Reviera Maya in MexicoRevièra Maya informatie

De Rivièra Maya is een toeristische district met badplaatsen in Mexico. Het loopt langd Highway 307 die langs de Caribische kust van de staat van Quintana Roo, gelegen op het oostelijke deel van het schiereiland Yucatán.
Deze district begon historisch bij de stad van Playa del Carmen en eindigde bij het dorp van Tulum. Tegenwoordig worden het gebied tussen tussen Playa del Carmen en Cancun (waaronder de stad Puerto Morelos) en de stad Felipe Carrillo Puerto. dat 40 kilometer ten zuiden van Tulum ligt, eveneens gepromoot als onderdeel van de Rivièra Maya.
De Riviera Maya is beroemd om zijn grootschalige all-inclusive resorts en een de kleinere boutique hotels, evenals de vele restaurants die langs de snelweg Highway 307 en op of in de buurt van de stranden liggen. Er zijn ook luxe villa's en jachtcharters voor de luxere vakanties, maar deze vertegenwoordigen slechts een kleine fractie van het totaal aan beschikbare toeristische accommodaties.
Grote ontwikkelingsplannen liggen er nog voor de steden en dorpen Puerto Morelos, Puerto Aventuras, Akumal, Chemuyil en Tulum. De overheid wil deze in 20 jaar tijd laten uitgroeien tot steden met 200.000 inwoners.
De meeste toeristen komen naar de Riviera Maya via de internationale luchthaven van Cancún, ongeveer 50 kilometer ten noorden van Playa del Carmen.


Belize Barrier Reef

De belangrijkste attractie van de Riviera Maya is de Belize Barrier Reef, de Meso-Amerikaanse koraalrif die in de buurt van Cancun begint en verder doorloopt langs de gehele lengte van de Riviera Maya zuidwaarts naar Guatemala. Deze koraalrif is de tweede langste in de wereld.


Maya tempels en sites

Archeologie is een grote toeristische trekpleister van de Reviera Maya, met populaire archeologische sites als Tulum, Chichen Itza en Coba. In de regio van Cancun zijn enkele kleinere Maya-overblijfselen te bezichtigen, waaronder de ruines van El Rey (Las Ruinas del Rey en van El Meco.
Verder zijn er in de regio van Riviera Maya en Grand Costa Maya nog de minder bekende Maya-sites Muyil, Polé (:Xcaret), Kohunlich, Kinichná, Dzibanché, Oxtankah en Chacchoben.
Maya steden en tempels


Vakantieresort Cancun Mexico
Vakantieresort Cancun in Mexico


Activiteiten en bezienswaardigheden in Reviera Maya

Activiteiten die in rondom de toeristische badplaatsen kunnen worden ondernomen zijn jetskiën, snorkelen, duiken, zwemmen in de cenotes, zwemmen met dolfijnen, paardrijden, zeilen en jungletochten.
Verder zijn er diverse themaparken in Rviera Maya. De aqua en eco-parken van Xcaret en Xel-Ha trekken veel toeristen vanwege de diversiteit aan activiteiten, zoals duiken, zwemmen met dolfijnen, grotten bezoeken, dierentuin.


Het weer in Revièra Maya

Revièra Maya heeft een tropisch klimaat, met weinig temperatuurverschillen tussen de seizoenen, maar wel uitgesproken tropische natte en droge perioden. Het hele jaar door is het er warm door de passaatwinden die over land komen, met een jaarlijkse gemiddelde temperatuur van 27 graden Celcius.
De jaarlijkse neerslag van ongeveer 1350 mm valt in een periode van 115 dagen per jaar. Meer gematigde omstandigheden treden van november tot februari op met veel neerslag en af en toe een verfrissende noordelijke bries. In maart en april wordt het weer droger en warmer. In de maanden mei tot en met september is het in de Reviera Maya het heetst als gevolg van de nabijheid van het Caribisch gebied. De luchtvochtigheid aan de Golf van Mexico is het hele jaar door vrij hoog, vooral tijdens het orkaanseizoen.
Reviera Maya Weer en klimaat


Het strand van Maya Revièra

De temperatuur van het zeewater is altijd erg warm doordat voortdurend warm water uit het zuiden wordt aangevoerd. In de winter is het zeewater tenminste 26 graden celcius en stijgt deze tot 29 graden Celcius in de zomer.
De Mexicaanse stranden zijn in het algemeen zeer geschikt voor kinderen. Het water is er helder en het strand loopt vrij geleidelijk af in zee.
Echter kan er op bepaalde stranden sprake van een sterke onderstroming zijn, waardoor je met kinderen hier heel erg op moet passen. De strandwacht heeft dan een rode vlag geplaatst. Ga dus dat je als ouder altijd met je kinderen mee het water in gaat.


Vliegen naar Revièra Maya

Op 14 kilometer afstand van Cancun ligt het Cancun Airport, Aeropuerto Internacional Cancún. De internationale luchthaven van Cancun is de bestemming van vele vakantievluchten en chartervluchten vol met vakantiegangers. Voor de toeristische badplaatsen Playa del Carmen, Isla Holbox en Tulum komen hier de toeristen aan.
Meerdere luchtvaartmaatschappijen voeren een directe vlucht vanuit Nederland naar het vliegveld van Cancun uit. Gemiddeld is de vliegtijd dan 10 tot 11 uur. Vanaf de luchthaven is het slechts 20 minuten rijden naar Cancun, en drie kwartier naar Playa del Carmen.


Bezienswaardigheden, excursies en activiteiten in de regio van Revièra Maya

 1. Bezoek de toeristische badplaats Playa del Carmen en Cancun, met winkels, stranden en gezellige uitgaansleven.
 2. Excursie naar de oude Maya site Chichén Itzá, met de Tempel van Kukulkán (El Castillo).
 3. Excursie naar één van de archeologische vindplaatsen van Maya steden, complexen en tempels, waaronder Coba, Ek Balam of Tulúm.
 4. Xel-Ha park is opgericht bij een een zee-inham. Je kunt er snorkelen, duiken, zwemmen met dolfijnen.
 5. Excursie naar Isla Mujeres, een eiland met een pitoresk vissersdorp en huizen in typisch Caribische bouwstijl. Het eiland is niet te toeristisch. Het is er gezellig en leuk om er te wandelen te snorkelen en even op een terrasje te relaxen.
 6. Bezoek aan het natuurpark Garrafon in Isla Mujeres.
 7. Het aquapark Wet'n Wild Cancun met diverse spectaculaire waterattracties in een tropische tuin.
 8. Pretpark Xplor.
 9. Het ecologische themapark Xcaret heeft een vlinderpaviljoen, aquarium, zwembaden, cenotes, ondergrondse rivieren en spectaculaire shows over de Mexicaanse geschiedenis. Je kunt er ook zwemmen met dolfijnen.
 10. De dierentuin Croco Cun Zoo, bij Puerto Moreles. Met onder andere krokodillen, apen en slangen.
 11. Natuurpark Aktun-Chen met een Cenote, grotten, dieren en attracties.
 12. Paardrijden.
 13. Duiken en duikscholen.
 14. Winkelen in de diverse winkelcentra van Cancun, waaronder Kukulcán Plaza met de Torre de Cancún, La Isla Shopping Village en Plaza Las Americas.
 15. De Maya-overblijfselen El Rey, El Meco, Yamil Lu'um en Pok ta Pok in Cancun.
 16. Boottocht naar het rustige Isla Holbox, met prachtige zandstranden om er te relaxen en te snorkelen.