Algemene Reistips voor Mexico







1. Lokale tijd

In de zomer en winter is het in het grootste deel van Mexico 7 uur vroeger dan in Nederland (GMT/UTC -6).
Richting de westkust van Mexico bedraagt het tijdverschil met Nederland 8 uur (UTC-7) tot 9 uur (UTC-9).
Mexico kent ook de zomer- en wintertijd.


2. Elektriciteit

In Mexico is de netspanning 110 Volt. Het is dus handig een adapter mee te nemen.
Vanwege d afwijkend voltage moet je ook goed kijken of jouw apparatuur geschikt is voor 110/120 Volt. Redelijk veel apparatuur is dat wel, maar het is dan wel mogelijk dat accu's minder snel opladen.
Er zijn ook andersoortige stopcontacten in Mexico. Vooral de Ameriaans type stopcontact en stekker wordt in Mexico gebruikt. Neem dus altijd een verloopstekker (:universele wereldstekker) mee.


3. Leidingwater

Het kraanwater in Mexico is niet drinkbaar. Men maakt gebruik van flessen mineraalwater of drinkwater. Je kunt in Mexico dan ook overal flessen water kopen.
Gebruik ook bij het tanden poetsen mineraalwater uit fles. Het is zeker af te raden om afgespoelde, gesneden fruit en rauwe groenten te eten.


4. Eten en drinken

Veel drinken is in de zomer erg belangrijk. Drink vanwege de hoge temperatuur voldoende water. Je hebt al gauw minimaal 2 liter per dag nodig. Drink geen water uit de kraan, maar koop flessen mineraalwater in de winkel of supermarkt.
In Mexico doe je er goed aan de eetstalletjes links te laten liggen, want je loopt grote kans om last van je maag te krijgen. Dit wordt meestal veroorzaakt door bacteriën die zich vooral verspreiden via besmet voedsel, water en ijs. Vooral rauwe groente en fruit (geschild of ongeschild, gewassen of ongewassen) vormen een belangrijke oorzaak van reizigersdiarree.
Vermijd dus rauw of niet goed doorbakken vlees en rauwe groenten. Wees voorzichtig met fruit dat ongeschild gegeten moet worden. Veel klanten in een restaurant is vaak een graadmeter voor kwaliteit. En was vooral je handen voordat je gaat eten.


5. Telefoneren

Wil je vanuit Nederland naar Mexico bellen, dan dien je eerst 0052 te draaien, gevolgd door het kengetal zonder 0 en daarna het abonneenummer.
Vanuit Mexico draai je eerst 0031, daarna het kengetal zonder 0 en dan het abonneenummer.
Voor het gebruik van de mobiele telefoon in Mexico geldt dat in de grote steden en de toeristische (bad-)plaatsen het bereik goed is. Maar daarbuiten is deze slecht. In Mexico wordt voor de mobiele telefoons een andere frequentie gebruikt. Je hebt er een tri-band of quad-abnd mobiele telefoon nodig die het 1900 Mhz-netwerk ondersteunt. Zoek dus uit of je je eigen gsm wel in Mexico kunt gebruiken. Neem daarvoor contact op met je provider.


6. Geld- en bankzaken

De Mexicaans munteenheid is de Mexicaanse Peso (code NXN).
In Mexico zijn geldautomaten voldoende aanwezig,zowel in de grotere steden als de toeristische badplaatsen. Maar houd voor de zekerheid altijd wat cash geld als reserve bij je. De creditcards Visa en Master worden vrijwel overal geaccepteerd.


7. Paspoort en visum

Voor Mexico heb je een paspoort nodig dat na terugkeer in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is. Voor een verblijf korter dan 90 dagen is geen visum nodig.
Als je via de USA reist, dan dien je vóór vertrek een zogenaamde "visa waiver" in te vullen. Deze vul je op de website van ESTA in. Geadviseerd wordt om dit minimaal 2 weken voor vertrek te doen omdat zonder een goedgekeurde visa waiver je geweigerd kunt worden op je vlucht. Je krijgt ook via de website van ESTA een melding als het allemaal akkoord is.
Voor het invullen van de visa waiver, ga naar ESTA.


Reisdocumenten: Neem kopieën mee

Zorg dat je ook kopieën van je paspoort, visum, medische paspoort, verzekeringen en andere belangrijke documenten bij je hebt.
Scan ze voor de zekerheid in en bewaar de bestanden hiervan in je mailbox. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan heb je altijd nog in je mailbox de kopieën van je reisdocumenten bij de hand.
Laat ook geprinte kopieën thuis voor de achterblijvers.


8. Reisverzekering

Daarnaast is het ook altijd verstandig om een reisverzekering te hebben met dekking voor medische kosten.

9. Reisadvies

Wil je veilig op reis naar Mexico, kijk dan eerst even op de website van Het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij geeft namelijk voor elk land haar reisadvies.
Met dit reisadvies kun je jezelf beter voorbereiden op risico's die aan een verblijf in Mexico verbonden zijn.
De actuele reisadvies voor Mexico vind je op:
   Ministerie van Binnenlandse Zaken: Reisadvies Mexico
Behalve actuele informatie over de politieke situatie in het land, vind je ook informatie over terrorisme, criminaliteit, onveilige gebieden en medische voorzieningen.
Waar toeristen zijn komt zakkenrollerij en criminaliteit voor. Ga daarom altijd met een gezonde dossis voorzichtigheid en argwaan op pad. Neem op excursie of tijdens een wandeltocht niet meer mee dan wat je echt nodig hebt. Laat de rest op een goede, veilige plek achter in het hotel.
Als je onderweg bent berg dan waardevolle papieren en geld op in een moneybelt die je onder je kleding draagt.


10. Veiligheid en criminaliteit

In bepaalde staten van Mexico is de criminaliteit erg groot. Er is geweld tussen drugsbendes, en er vinden ontvoeringen en gewapende overvallen plaats. In het algemeen zijn buitenlanders niet de doelgroep van deze ontvoeringen. Maar wees altijd allert, met name in de grote steden van Mexico. Zeker als je gaat rondreizen in Mexico, raadpleeg dan regelmatig de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken over veilgheidsarisico's en oveilige gebieden in Mexico.


11. Gezondheid en vaccinaties

Ga je op vakantie naar Mexico, ga dan altijd na of je voorzorgsmaatregelen dient te nemen tegen ziektes als Buiktyfus, Dyfterie, Tetanus, Polio, Hepatitis A en Hepatitis B. Voor Mexico zijn enkele intentingen verplicht, daarnaast worden verschillende vaccinaties aanbevolen. In bepaalde gebieden van Mexico is een verhoogde risico op Malaria en Dengue.
Het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (LCR) houdt zich bezig met de preventie van ziekte bij reizigers. Het LCR bepaalt de landelijke richtlijnen voor vaccinaties en anti-malariamaatregelen.
Voor meer informatie over intentingen en anti-malariamaatregelen in Mexico, raadpleeg de website van LCR:
   Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (LCR)
Laat je goed voorlichten door een GGD, Havenziekenhuis of andere instantie. Bel en maak een afspraak.
Het is altijd verstandig om een goed antimuggenmiddel (met tenminste 50% DEET) mee te nemen. Om in geval van reizigersdiarree uitdroging te voorkomen kun je het beste O.R.S. oplossing drinken. Neem dus naast diareeremmers (bijv. loperamide) ook ORS mee.


12. Bagage meenemen

Wat je aan bagage moet of kunt meenemen hangt af van jouw vakantiebestemming en reissituatie. Een georganiseerde vakantie vraagt een andere voorbereiding en bagage dan als je gaat rondreizen of backpacken. Maak voordat je op vakantie vertrekt, maak een checklist waar je aan moet denken en een inpaklijst voor de bagage die je wilt meenemen. Om je hierbij te helpen vind je op de volgende pagina tips:
inpaklijst


13. Reis voorbereiden

Een georganiseerde vakantie vraagt een andere voorbereiding dan als je gaat rondreizen of backpacken. Bereid je altijd goed voor op je vakantie, anders kan je wel eens voor onaangename verrassingen komen te staan. Stel dus ruim voordat je op vakantie gaat een checklist op waar je aan moet denken voordat je vertrekt. Zeker als je op rondreis in Mexico gaat is het van belang eerst goed in te lezen over je vakantiebestemming, zodat je een idee krijgt waar je in dat land zoal rekening mee dient te houden.

Reis voorbereiden

14. Vliegtijd

Meerdere luchtvaartmaatschappijen voeren een directe vlucht vanuit Nederland naar Mexico City en Cancun uit. Gemiddeld is de vliegtijd dan 10 tot 12 uur.
De vakantievluchten en chartervluchten naar de badplaatsen Cancun, Playa del Carmen, Isla Holbox en Tulum landen op het internationale luchthaven van Cancun, Aeropuerto Internacional Cancún.
Ga je naar Mexico Stad dan landt je op Mexico Airport, de Internationale Luchthaven Benito Juárez bij Mexico City.